نام سمنو را اغلب در هفتسین دیدهاید و شاید سالی یک بار آن هم در ایام عید خورده باشید. سمنو یک دسر خوشمزه و بسیار مغذی است. تهیه سمنو کمی سخت است و درست کردن آن زمان زیادی میخواهد. به همین دلیل اغلب افراد ترجیح میدهند سمنو را به صورت آماده تهیه کنند و کمتر کسی آن را در خانه درست میکند.
اگر دوست دارید برای یک بار هم که شده این دسر را خودتان درست کنید، ادامه مطلب را دنبال نمایید. در این مقاله طرز تهیه سمنو را مرحله به مرحله آموزش میدهیم و نکات مهم جهت خوشمزهتر شدن آن را نیز بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
تاریخچه سمنو (مراسم سمنوپزون)
سمنو تاریخی 3000 ساله دارد و قدمت آن به زمان ایران باستان برمیگردد. این غذا برای اولین بار به عنوان یک خوراکی مغذی در سرزمینهای فلات ایران طبخ شد. بعدها سمنو با عنوان نماد زایش و باروری به سفرههای هفتسین راه پیدا کرد و به پای ثابت آن تبدیل شد.
مراسم سمنوپزون یکی از قدیمیترین مراسمهای قبل از عید است که قدمت آن به پیش از اسلام برمیگردد. بعد از اسلام سمنو به دین و مذهب نیز راه پیدا کرد و عنوان غذای خاص حضرت فاطمه زهرا (س) را به خود اختصاص داد. در حال حاضر به غیر از روزهای نزدیک به عید، این دسر به عنوان یک غذای نذری در مناسبات مذهبی، خصوصا ایام فاطمیه طبخ میشود.
جالب است بدانید پخت این دسر آداب خاصی دارد و دارای بعد معنوی نیز میباشد. توصیه میشود در هنگام پخت این دسر صلوات بسیار بفرستید و دعا و روضه خانم فاطمه زهرا (س) را نیز بخوانید. بسیاری از افراد شب تا صبح را پای دیگ سمنو بیدار میمانند و در هنگام نماز صبح، دو رکعت نماز حاجت به جای میآورند و حاجتشان را از خدا میخواهند.
جدول زمانبندی طرز تهیه سمنو
زمان آماده سازی | 30 دقیقه |
زمان پخت | 2 ساعت |
زمان اضافی | — |
مجموع زمان | 2 ساعت و 30 دقیقه |
تعداد سرو | 4 نفر |
مقدار سرو | مقداری |
مواد لازم برای تهیه سمنو
- گندم ۲۵۰ گرم
- آرد سبوس دار 750 گرم
- آب ۲ لیتر
آموزش مراحل تهیه سمنو
مرحله اول: جوانه زدن گندم
برای تهیه این دسر به جوانه گندم نیاز دارید. برای اینکه جوانه گندم داشته باشید، باید گندم کامل تهیه کنید. گندمها را با آب سرد بشویید و در یک کاسهی آب بریزید. اجازه دهید تا 24 ساعت گندم در کاسه بماند تا جوانه بزند. در طی این مدت 3 بار آب گندمها را عوض کنید.
پس از 24 ساعت سر گندمها سفید میشود. گندمها را آبکشی کنید و بر روی یک پارچه تمیز پخش کنید. یک پارچه مرطوب بر روی گندمها قرار دهید و 48 ساعت آن را در همین حالت نگه دارید. دقت داشته باشید که پارچه روی گندمها نباید خشک شود. پس از 48 ساعت گندمها جوانه میزنند.
مرحله دوم: ریشه زدن گندم
گندمهای جوانه زده را در یک سینی بریزید و روی آن را با یک پارچه مرطوب بپوشانید. 24 تا 48 ساعت دیگر زمان لازم است تا گندم ریشه بزند.
ریشه گندم حدود 5 تا 10 سانتیمتر رشد میکند و رنگی نقرهای مانند دارد. دقت داشته باشید که رنگ گندم در این مرحله باید متمایل به سبز کمرنگ باشد. هر زمان این رنگ را دیدید، گندم شما آماده تهیه این دسر است.
مرحله سوم: آماده سازی جوانه گندم
گندمهای ریشه زده را در مخلوط کن بریزید و یک لیتر آب به آن اضافه کنید.
گندم را به صورت پوره درآورید. سپس پوره گندم را در یک پارچه تمیز بریزید و عصاره آن را جدا کنید.
مرحله چهارم: تهیه سمنو
عصاره گندم را با آرد سبوسدار ترکیب کنید و در یک قابلمه مناسب بریزید. قابلمه را بر روی حرارت قرار دهید. به اندازه یک لیتر آب به آن اضافه کنید و اجازه دهید مایع به جوش بیاید و کمی غلیظ شود. دقت داشته باشید که در حین پخت مدام آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
مرحله پنجم: دم کشیدن سمنو
زمانی که این دسر غلیظ شد، یک دمکنی بر روی درب قابلمه قرار دهید.
سپس حرارت را بسیار کم کنید و قابلمه را روی شعله پخشکن بگذارید. اجازه دهید این دسر دم بکشد و خوب جا بیفتد. اگر دوست دارید در مراحل آخر پخت مقداری خلال بادام یا گردوی خرد شده به ظرف این دسر اضافه نمایید.
نکات مهم در تهیه سمنو
- در این آموزش طرز تهیه جوانه گندم را توضیح دادیم. اگر زمان کافی برای درست کردن جوانه گندم ندارید، میتوانید آن را به صورت آماده از بازار تهیه کنید.
- دقت داشته باشید که گندم را دور از نور خورشید قرار دهید و در جایی با دمای معتدل بگذارید تا خوب جوانه بزند. جای گندم نباید خیلی سرد یا خیلی گرم باشد.
- به این نکته توجه داشته باشید که گندمها نباید سبز شوند. قبل از سبز شدن باید آنها را پوره کنید و اقدام به تهیه این دسر نمایید. گندم سبز شده شیرینی کمتری دارد و این دسر مزه گسی پیدا میکند.
- دقت داشته باشید زمانی که رنگ گندم سبز کمرنگ شد، وقت تهیه سمنو فرا رسیده است. اگر رنگ آن سبز پر رنگ شود، دیگر گندم به درد درست کردن این دسر نمیخورد و مزهای تلخ به آن میدهد.
- هر مقدار گندمی که برای جوانه زدن خیس میکنید، باید به اندازه 3 برابر آن آرد سبوسدار اضافه کنید. آرد سبوسدار را میتوانید از نانواییها تهیه نمایید.
- اگر به مخلوط کن دسترسی ندارید، میتوانید از گوشتکوب یا چرخ گوشت نیز برای پوره کردن جوانه گندم و خارج کردن شیره آن استفاده نمایید.
- قرار دادن دمکنی بر روی درب قابلمه باعث میشود تا این دسر رنگ بهتری پیدا کند. حتما از دمکنی استفاده کنید.
- در تهیه این دسر از شکر استفاده نمیشود. شیرینی این دسر از شیره گندم به دست میآید و طعمی خوشایند به آن میدهد. پس به هیچ عنوان به این دسر شکر اضافه نکنید.
- تصاویر این دسر خوشمزه ایرانی از پیج خوب اینستاگرامی soghat_khorasann1 برداشته شده است.
فیلم طرز تهیه بهترین سمنو خانگی
خواص سمنو
سمنو یکی از دسرهای سنتی ایرانی است. این دسر خوشمزه بخشی از فرهنگ ما ایرانیان محسوب میشود و پای ثابت سفرههای هفتسین میباشد. سمنو تنها یک دسر خوشمزه نیست، بلکه بسیار مقوی است و خواص زیادی دارد. سمنو از شیره جوانه گندم تهیه میشود و در کنار آرد سبوسدار قرار میگیرد.
این دسر هیچ نوع شکری ندارد و شیرینی آن از شیره جوانه گندم تأمین میشود. بنابراین میتوان گفت سمنو یک دسر سالم و بسیار مغذی است. از جمله ویتامینها و مواد معدنی موجود در سمنو میتوان به ویتامین A، E، K، ویتامینهای گروه B، آهن، مس، فسفر، کلسیم، سلنیوم، کروم و روی اشاره کرد.
- مصرف سمنو در سه ماهه اول دوران بارداری توصیه میشود. مواد موجود در سمنو به تکامل سیستم عصبی جنین کمک کرده و از نواقص احتمالی پیشگیری میکند. سمنو باعث میشود تا جنین به خوبی رشد کند و استخوانهایی محکم و قوی داشته باشد.
- آهن موجود در سمنو برای بانوان باردار بسیار مفید است و از کمخونی آنان جلوگیری میکند. علاوه بر این، اگر مادر دچار یبوست باشد، این دسر عمل دفع را آسانتر کرده و یبوست را رفع میکند.
- ویتامینهای B و E و مواد معدنی موجود در سمنو به درمان نازایی کمک میکنند و باعث زایمان راحت در بانوان باردار میشود.
- این دسر دارای مقادیر بالایی از فیبر است. این ماده برای لاغری بسیار مفید بوده و با ایجاد احساس سیری در افراد، از پرخوری آنها جلوگیری میکند. در این صورت فرد غذای کمتری مصرف کرده و وزن او کاهش مییابد. علاوه بر این، فیبر عملکرد هضم را بهبود بخشیده و باعث سلامت دستگاه گوارش میشود.
- سمنو دارای مقادیر بالایی از کلسیم و فسفر نیز میباشد. این مواد مشکلات استخوانی را برطرف کرده و باعث تقویت و استحکام استخوانها میشوند. از این رو، به بانوانی که در دوران یائسگی به سر میبرند توصیه میشود برای جلوگیری از پوکی استخوان و پیشرفت این بیماری، سمنو مصرف کنند.
- این دسر برای بیماران مبتلا به دیابت نیز توصیه میشود. گندم تا زمانی که جوانه نزده است، شیرین نیست. شیرینی گندم به صورت نشاسته در آن وجود دارد. وقتی جوانه میزند، نشاسته تجزیه شده و تبدیل به شیرینی میشود. شیرینی موجود در این دسر کاملا طبیعی است و پر از مواد مفید است. بنابراین، مصرف کم آن مشکلی برای بیماران دیابتی ایجاد نمیکند.
- از دیگر فواید سمنو میتوان به کاهش استرس و تسکین اعصاب اشاره کرد. این دسر تأثیر بسزایی بر روی اعصاب دارد و از عصبانیت و پرخاشگری جلوگیری میکند.
- سمنو ویتامینها و مواد مغذی بسیاری دارد. این مواد برای ساخت گلبولهای سفید ضروری بوده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند.
- مصرف این دسر برای ورزشکاران نیز بسیار مفید است و میتواند جای مکملهای بدنسازی مورد استفاده قرار گیرد.
- ویتامینهای A و E از جمله ویتامینهای مفید برای چشم هستند. این ویتامینها به مقدار زیاد در سمنو وجود دارند. مصرف سمنو از بروز بیماریهای چشمی جلوگیری کرده و در صورت ابتلا وضعیت آن را بهبود میبخشد.
- مصرف سمنو برای سلامت پوست و مو نیز مفید است. ویتامینهای موجود در این غذا، خاصیت الاستیسیته پوست را بهبود بخشیده و از پیری زودرس و چروک شدن پوست جلوگیری میکنند. اگر دوست دارید پوستی شاداب و با طراوت داشته باشید، سمنو مصرف کنید.
از دیگر خواص این دسر میتوان به بهبود بیماریهای مربوط به زنان، تنظیم عادت ماهیانه، بهبود بیماریهای دستگاه گوارش، تنظیم ضربان قلب، جلوگیری از تصلب شرایین، پیشگیری از سنگ کیسه صفرا، تنظیم کلسترول خون و بهبود ورم دستگاه تناسلی اشاره کرد.
افرادی که دچار مشکلاتی چون دیابت، سرگیجه، کم خونی، واریس، پرکاری تیروئید، ضعف حافظه، یرقان و ریزش مو هستند نیز میتوانند با مصرف این دسر علائم بیماری خود را کاهش دهند و شرایط بهتری پیدا کنند.
روش خوشرنگ شدن سمنو
یکی از سوالات رایج و پر تکرار برای سمنو روش خوشرنگ شدن اسن دسر خوشمزه بوده است. برای اینکه این دسر خوشرنگ شود حتما می بایست از قابلمه در سایز مناسب مسی استفاده کنید. این دسر وقتی در قابلمه مسی طبخ شود رنگ بینظیری به خود می گیرد.
نکته بعدی برای خوشرنگ شدن این دسر این است که به هیچ عنوان از جوانه های گندم سبز رنگ استفاده نکنید. یعنی قبل از سبز شدن جوانه های گندم از آنها استفاده کنید. شما با رعایت این دو نکته می توانید یک دسر خوشمزه و خوشرنگ را برای عزیزانتان طبخ نمایید.
نگهداری طولانی مدت سمنو
ماده اصلی این دسر خوشمزه گندم می باشد و از آنجاییکه از مواد نگهدارنده در تهیه آن استفاده نمی شود می توانید تا 3 ماه آن را نگهداری کنید. بیشتر از این زمان قطعا فاسد خواهد شد. برای نگهداری طولانی مدت می توانید آن را داخل کیسه فریزر ریخته و از آن تا مدتها نگهداری کنید.
بعد از خارج کردن این دسر از فریزر نیز بایستی صبر کنید تا یخ کامل باز شده و به آرامی به مایع خمیری شکل ابتدایی خود تبدیل شود.
سخن پایانی
همانطور که مشاهده کرده اید شما عزیزان با دو روش آموزش این دسر خوشمزه و سرشار از انرژی ایرانی را آموخته اید. حتما در نظر داشته باشید که از بخش های دیگر سایت نیز استفاده نمایید.
یکی از مهمترین نکات در آشپزی این است که ابتدا بدانید هدف از کار چیست و بعد برای چند نفر طبخ خواهید کرد. در مرحله بعد حتما بر روی یک برگه مراحل انجام کار و مقدار مواد اولیه های موجود را نوشته و دقیقا عین آن چیزی که بایست انجام شود را انجام دهید. این کار باعث افزایش تسلط کار خواهد شد.
مطمئن باشید با این روش چیزی فراموش نخواهد شد و همه چیز دقیقا همان چیزی خواهد بود که می بایست انجام گیرد. مرکز آموزش آنلاین آشپزی 1TouchFood همیشه بهترین آموزش ها را برایتان قرار داده و شما را در زمینه آموزش آشپزی یاری خواهد کرد.
جدول ارزش غذایی و لیست انواع غذاهای ایرانی و آنالیز غذا های ایرانی هم بسیار خواندنی هستند. شما می توانید در دوره های آموزش آشپزی نیز شرکت نمایید.
اپلیکیشن آموزش آنلاین آشپزی را حتما نصب کنید و به عنوان یک کتاب دیجیتالی آشپزی از آن استفاده کنید. این مقاله باز هم به روزرسانی خواهد شد. پس با ما باشید. به شما عزیزان توصیه می کنیم مطلب جالب بهترین بازی های موبایل برای آشپزی 10 بازی را نیز مطالعه کنید.
طرز تهیه انواع غذای بیماران و لیست غذای دیابتی ها و آموزش 20 غذای دیابتی نیز بسیار خواندنی هستند. شما می توانید در دوره های آموزش آشپزی نیز شرکت نمایید. با آرزوی آشپزی عالی برایتان
ترجمه و نگارش : سایت آشپزی 1TouchFood
بهترین طرز تهیه سمنو + فیلم چطور سمنو بپزم؟ 2 روش - آموزش آنلاین آشپزی
نام سمنو را اغلب در هفتسین دیدهاید سمنو یک دسر خوشمزه بسیار مغذی است. تهیه سمنو کمی سخت است بهترین آموزش فیلم سمنو اصل ساده نذری برای عید با دستور پخت حرفه ای
نوع: دسر
سبک آشپزی: ایرانی
کلمات کلیدی: سمنو
بازده دستورالعمل: 4
کالری: 170
زمان آماده سازی: PT0H30M
زمان پخت و پز: PT2H00M
زمان کل: PT2H30M
اجزاء دستورالعمل:
- گندم 250 گرم
- آرد سبوس دار 750 گرم
- آب 2 لیتر
راهنمای دستورالعمل: نام سمنو را اغلب در هفتسین دیدهاید و شاید سالی یک بار آن هم در ایام عید خورده باشید. سمنو یک دسر خوشمزه و بسیار مغذی است. تهیه سمنو کمی سخت است و درست کردن آن زمان زیادی میخواهد. به همین دلیل اغلب افراد ترجیح میدهند سمنو را به صورت آماده تهیه کنند و کمتر کسی آن را در خانه درست میکند. نوش جانتان
5